ALTIN KURALLAR

 

2023-2024 DÖNEMİNDE SAĞLIKLI BİR ÜNİVERSİTE UYUM SÜRECİ GEÇİREBİLMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

 

Ülkemizde yaşadığımız deprem felaketi dolayısıyla çevrimiçi eğitimle geçirdiğimiz 2022-2023 bahar dönemini sonlandırmış olduk. 2023-2024 eğitim döneminde ise siz, öğrencilerimiz kampüs hayatına tekrar dönmüş olacaksınız. Sizi bekleyen yeni akademik ve sosyal bir çevreyle karşı karşıya kalacaksınız. Bu dönüşle birlikte öncesinde yaşadığınız veya ilk kez deneyimleyecek olduğunuz çeşitli stres kaynaklarıyla karşılaşabilir, uyum sorunları yaşayabilirsiniz. İnsan doğasında yaşanan tüm değişiklikler uyum sürecini de beraberinde getirir ve insan, doğası gereği uyum sağlama özelliğine sahiptir. İçinde bulunduğunuz yeni ortamda yaşayacağınız bu problemlerin doğal olduğunu, vücudunuzun alışkın olmadığı durumlara verdiği alarm tepkisini zamanla dengeleyebileceğini unutmayınız. Dengeleme durumu yaşanamadığında ise çeşitli psikolojik sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Yaşanılan uyum problemlerini çözebilmek için size verebileceğimiz altın öneriler aşağıda sıralandığı gibidir:

  1. Altın Kural: Kendinize Şefkat Duyun.

Öz-şefkat, kişinin kendisine yönelik sağlıklı yaklaşımıdır. Kimi zaman başkalarına karşı daha anlayışlı olabilirken kendimizi acımasızca eleştirebiliriz. Kimi zaman başkalarına karşı daha merhametli olurken kendimizi daha kolay suçlayabiliriz. Çevrenizdeki birçok şeye şefkat duyarken kendinizi gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Oysa kendinize şefkat beslemeniz, acımasızca eleştirmeden yaşantılarınızı kabul etmeniz önemlidir ve genel yaşam kalitenizi artıracaktır. Kendinize yönelik olumlu bir tutum geliştirip kendinizi kabul etme yeteneği kazandığınızda yaşayabileceğiniz uyum problemlerini aşmak sizin için kolaylaşacaktır.

 

  1. Altın Kural: Düzenlenen Etkinliklere Katılım Gösterin.

Sizin gibi uyum sağlamakta zorluk yaşayan birçok farklı kişinin etrafınızda olduğunu kendinize hatırlatın. Çeşitli kulüplere, öğrenci gruplarına, etkinliklere katılın. İnsanlarla etkileşimde bulunmak size iyi gelecektir.

 

  1. Altın Kural: Açıklamaları Takip Edin ve Önceden Hazırlık Yapın.

Kampüs ve sağladığı imkanlarla ilgili bilgi sahibi olmaya çalışın. Ayrıca e-postalarınızı düzenli olarak takip etmeli, duyuruların üniversite birimleri tarafından yapılan kurumsal duyurular olmasına dikkat etmelisiniz.

 

  1. Altın Kural: Kendinize Çeşitli Hedefler Belirleyin.

Hem kişisel hem de akademik hedeflerinizi belirlemek motivasyonunuzu artıracaktır. Hedefleri kısa, orta ve uzun vadede gerçekleşecek şekilde belirleyebilirsiniz. Hedeflerinizin ulaşılabilir ve gerçekçi olmasına dikkat edin.

 

  1. Altın Kural: Planlama ve Zaman Yönetimi Konusunda Dikkatli Olun.

Kişisel yaşam, ders çalışma ve sınavlara hazırlık arasındaki dengenin kurulması oldukça önemlidir. Bu dengeyi sağlamak için öncelikle önceliklerini belirlemelisiniz. Sonrasında planlayıcılar kullanabilir, zamanınızı çalan aktivitelerde azaltmaya gidebilir, sık sık ara vermeyi kendinize hatırlatabilirsiniz. Beklenmedik durumlar için planlarınızı esnek tutmak faydanıza olacaktır.

 

  1. Altın Kural: Stresle Başa Çıkma Yollarını Öğrenin.

Üniversite hayatının parçalarından biri strestir. Stresle başa çıkmak için yoga, meditasyon, nefes ve gevşeme egzersizlerini hayatınıza dahil edebilir; bilinçli farkındalık (mindfulness) uygulamaları ile yaşadığınız stresi azaltmayı, şimdiye odaklanmanızı sağlayarak yeni normalinize uyum sağlamak için geçmişin geçtiğini fark etmenizi sağlayabilirsiniz. Başa çıkamadığınızı düşündüğünüzde bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

 

  1. Altın Kural: Ruh Sağlığınıza Önem Verin ve Gerektiğinde Destek Almaktan Çekinmeyin.

Her birimiz hayatımızda bize iyi gelen duygular ile birlikte üzüldüğümüz olaylar karşısında yıkıcı duygular ve yaşantılarla da karşı karşıya kalabiliriz. Şimdi ve şu anla tam olarak bir bağ kurup psikolojik esnekliği sağlamak bu olumsuz duygu ve yaşantılarla baş etmemizi kolaylaştıracaktır. Kendinizde çözümleyemediğiniz sorunlar fark ettiğinizde kendi mental sağlığınıza öncelik verin ve psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Fiziksel olarak hastalandığımız gibi ruhsal olarak da hastalanabiliriz. Yaşadığımız herhangi bir fiziksel hastalıkta doktora gitmek kadar, gerektiğinde psikolojik destek almak da doğaldır. Dekanlığımız tarafından düzenlenen önleyici ruh sağlığı etkinliklerini takip edin. Bunun dışında planlanmasını arzuladığınız farklı etkinlikler için bizimle odek@yildiz.edu.tr e-posta adresi aracılığıyla iletişime geçebilirsiniz.

 

Çok sevgili öğrencilerimiz, bize ulaşmak için odek@yildiz.edu.tr e-posta adresimizi kullanabilir; sorularınızı, fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz taktirde üniversite öğrencilerimize yönelik tamamen ücretsiz olan psikolojik danışmanlık hizmetinden faydalanabilirsiniz. Yeni akademik dönemin sizin için kendinizi iyi hissettiğiniz, mutlu, keyif aldığınız ve maksimum verim sağladığınız bir dönem olmasını temenni ederiz.

 

 

Doç. Dr. Begüm SATICI

Öğrenci Dekanlığı Psikolojik Danışma Birim Koordiantörü