ÜNİVERSİTELERİN AÇILMASI İLE BİRLİKTE ÖĞRENCİLERİMİZİ NELER BEKLİYOR ?

 

Değerli Öğrencilerimiz;

Öğrenci Dekanlığı olarak 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılınızın planladığınız şekilde geçmesini dileyerek Hoş geldiniz diyoruz. Maalesef ki Covid-19 pandemisinin devam ediyor olmasından dolayı çoğu üniversitede olduğu gibi üniversitemizde de uzaktan eğitime devam edilecektir. Bu süreçte çevrimiçi eğitimde yaşadığınız sorunlar olsun, pandeminin ruhsal etkilerinden kaynaklı sorunlar olsun, yaşadığınız sorunlarda tıpkı geçen dönemde olduğu gibi Öğrenci Dekanlığı olarak daima yanınızda olduğumuzu unutmayınız!

Covid-19 korkusunu en çok yaşayan gruplardan birinin gençler olduğu yapılan çalışmalarda bulunmuştur. Bunun sonucu olarak üniversitelerin açılmasıyla eğitim biçimi ve bunların getirdiği hazırlık, ev taşıma, yurt ve maddi sorunların hepsi daha çok anlam kazanıyor. Pandeminin devam ediyor olması ise üniversite öğrencilerinin sırtındaki yükü artırmakta! Peki bu süreçte ne yapmalı? Psikolojik sorunlarla nasıl baş etmeli?

Önemlere Uyunuz!

Her şeyden önce altın kural önlemlere uymaktır. Pandemi sürecinde sağlığımız ve üniversitelerin güvenli bir şekilde açılabilmesi için gerekli önlemler ve dikkat edilmesi gereken hususlar noktasında sağlık bakanlığının ve üniversitemiz yönetiminin sizlerin sağlığı için almış olduğu kararları takip etmenizde yarar vardır.

Açıklamaları Takip Edin

Planlarınızı gerçekleştirirken yetkililerin açıklamalarını mutlaka hesaba katarak harekete geçmelisiniz. Örneğin üniversite eğitiminin uzaktan mı yüz yüze mi olacağı açıklanmamışken ev tutmak, sonrasında sizi fazlaca strese sokabilir. Ya da sınav sürecinin nasıl ilerleyeceğini bilmeden, sınav haftası farklı planlar yapmak bu dönemde normalde olduğundan fazlaca yıpratabilir.

Etkinliklere Katılın

Üniversiteniz sizler için hazırlamış olduğu etkinliklere katılın. Etkileşim sizin okula yönelik motivasyonunuzu yüksek tutacağı gibi ruhsal olarak da iyi hissettirecektir.

Uzun süren sosyal etkileşim eksikliğinin insanlarda depresyon, kaygı ve travma gibi ruhsal bozukluklara neden olduğu bilinmekte. Çoğunluğun bu süreci ailesi ile birlikte geçirdiği hesaba katılırsa aile sorunları ile bu durum kişiyi daha olumsuz sonuçlara götürebilir. Bunlara ek olarak sosyal etkileşim eksikliği iletişim, yeme ve uyku sorunları, yetişkinliğe geçişte sorunlar, okul uyum sorunları, dikkat dağınıklığı hatta bağımlılığa kadar olumsuz sonuçlara neden olabilmekte. Kendinizde burada ifade edilen sorunlardan herhangi birini gözlemlediyseniz lütfen odek@yildiz.edu.tr adresine müracaat ediniz. Bu hizmet sadece üniversitemiz öğrencilerine yönelik olup ücretsizdir.

Planlı Olunuz!

Uzaktan eğitimin avantajlarını geçen dönem deneyimleyen öğrenciler bu dönemin de öyle olacağını düşünebilir. Normal bir dönemde olunmadığı için her daim hazırlıklı ve planlı olunmalıdır. Ders programına uygun bir şekilde gereklilikleri takip eden ve yerine getiren öğrenciler her zaman avantaj elde edecektir. Yapılan çalışmalar eğitim ile ruh sağlığının birbirinden bağımsız olmadığını ortaya koymaktadır. Tamamlanmış bir eğitime sahip bireyler ruhsal olarak kendilerini daha olumlu ifade etmişlerdir. Bu anlamda, bu akademik dönem için planlarınızı ve hedeflerinizi belirleyip bunları tamamlamak faydalı görünmekte.

Zaman Yönetimini İyi Yapın

Uzaktan eğitime başarılı bir şekilde sürdürebilmek ve sonuçlandırmanız için eğitimin hızına ayak uydurmalısınız. Günlük rutinleriniz ile derslerinizin planı uyumlu olduğunda zaman yönetiminde başarılı olabilirsiniz. Örneğin aksam 23:00-00:00 arasında uykuya geçip, sabah 08:00-09:00 arasında kalkmak uygun olabilir. Gece uykusundan mahrum kalmak hem ruhsal ve fiziksel sağlığınızı bozar hem de zaman yönetiminizin plansız olmasına neden olur.

Ruhsal Bağışıklığınıza Önem Verin

Nasıl ki biyolojik olarak bağışıklık sistemimiz var, ruhsal olarak da bağışıklığımız vardır. Uyku, beslenme, bireysel zevklerimizin ihmali, yorgunluk, uzun süre ekrana bakma, sedanter yaşam ve gürültü;  bunlar dikkat edilmesi gereken hususlar.

Ruhsal Destek Almaktan Çekinmeyin

Kendinizde gözlemlediğiniz sorunlar varsa, aile içerisinde psikolojik sorunlar, aile bireylerinin birinde kronik rahatsızlığı olanlar ya da Covid-19’a enfekte olanlar ve buna bağlı sorunlar yaşayanlar bu süreçte ruhsal destek alabilirler. Ruhsal destek almak baş ağrısı için hekime gitmek kadar doğaldır.

Önleyici Ruh Sağlığı Faaliyetlerini Lütfen Takip Edin

Dekanlığımızın önleyici ruh sağlığı faaliyetlerini lütfen takip ediniz. Bu faaliyetleri/çalışmaları hedefe uygun bir şekilde planlayabilmek ve yapabilmek için sizlerin katılımı elzemdir. Çalışmalar ile ister uzaktan eğitim olsun ister yüz yüze eğitim olsun sizlerin sorunları ve ihtiyaçları tespit ederek o doğrultuda hizmet edilmesi planlanmaktadır. Aşağıdaki link bu amaç doğrultusunda hazırlanmıştır. Bu linkteki soruları cevaplayarak daha iyi hizmet etmemize katkı sağlayabilirsiniz. Soru sormak ya da bilgi almak için bize odek@yildiz.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İlgili Link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf-Syv1GnvNsIw55_SD5NRucJYejo_JJj3X9mZyRTvSgVY1Qg/viewform?usp=sf_link

Tüm öğrencilerimize yeni akademik dönemde sağlıkla birlikte başarılar dileriz.

03-10-2020

ÖĞRENCİ DEKANLIĞI