ZAMAN YÖNETİMİ

 

Değerli Öğrencilerimiz;

Üniversite yılları, yetişkinliğe doğru adım atan bireyin, hem akademik sorumluluklarını yerine getirmek zorunda olduğu, hem de sosyal yaşamın gerekliliklerini yaşamaya çalıştığı aktif bir dönemdir. Bir yandan mesleki becerilerin kazanılması, derslere ve sınavlara girilmesi, ödevlerin ve projelerin hazırlanması, sunumların yapılması gerekmektedir. Diğer yandan arkadaşları ile vakit geçirmek, yeni yerler ve insanlar tanımak, hobiler edinmek, entelektüel birikim sağlayabilecek faaliyetlere zaman ayırmak, spor yapmak, part-time işte çalışıyor olmak, aile bireylerine zaman ayırmak, ev/yurt işleri, kişisel bakım da bireyin zamanını alan eylemler arasında sayılabilir. Tüm bunların hepsine yetişebilmek ciddi bir planlamayı gerektirmektedir.

Öte yandan, zaman herkese eşit dağıtılmış, harcandığında geri dönüşü olmayan, tükenen bir kaynaktır.  Bu nedenle, içinde bulunduğunuz zaman dilimini verimli kullanmak ve “zamanı yönetir olmak”  kaçınılmazdır.

En son ne zaman kendi kendinize; “Keşke bu işimi dün yapmış olsaydım.” ya da “ Gün 24 değil 48 saat olsa bile yetişmiyor işlerim.”  gibi cümleler söylediniz? Hepimiz sıklıkla bu ve buna benzer düşünceleri zihnimizden geçiriyoruz. Çünkü çoğumuzun en büyük derdi zamanın hızına yetişememek ya da yeterince programlı olamamaktır.

Zaman yönetimi en basit haliyle zamanı etkin ve etkili bir biçimde kullanma ve denetleme sistemidir. Yapmamız gereken faaliyetlerin planlanması, uygulanması ve denetlenmesini içeren bir döngüdür.

Etkili bir zaman yönetimi planlaması için dikkat etmeniz gereken noktalar;

  1. Öncelikli olarak sahip olunan zamanın iyi hesaplanması gerekir. Bu uyku ve zorunlu harcanan saatler (ders saatleri ya da çalışıyorsanız mesai saatleri) dışında kalan zamanınızı net bir biçimde görmenizi sağlar.
  2. Hedeflerini, güçlü ve zayıf yönlerini, verimli ve verimsiz saatlerini, kendine iyi gelen durumları iyi bilen bir kişi kendini ve zamanı iyi yönetir.
  3. Zamanınızı planlama konusunda istekli ve mücadeleci olmanız gerekmektedir. Kimse kimseye zorla planlama yaptıramaz.
  4. Zaman yönetimi yapmak daha çok çalışmak değil, daha etkin ve akıllıca çalışmak demektir.
  5. Zamanı etkili kullanırsanız ne kazanırsınız ya da zaman planlaması yapmazsanız ne kaybedersiniz gibi sorularla ilgili farkındalık sahibi olmanız önemlidir.

 Planlama yapmanızı ya da yaptığınız plana uymanızı engelleyebilecek bazı durumlar olabilir. Örneğin;

  • Zaman planlama konusunda yeterince bilgi sahibi olmayabilirsiniz.
  • Kendinizi bu konuya emek harcamaya istekli hissetmemiş olabilirsiniz.
  • Plansız yaşamaya alışmış olabilirsiniz ve bu durum sizi eyleme geçmekten alıkoyabilir.
  • Hedefleriniz gerçekçi olmayabilir.
  • Kendinizden o gün için yapabileceğinizden fazlasını beklemiş olabilirsiniz.
  • Hedeflerinizden bir iki tanesine ulaşamamak sizin isteğinizi kırmış olabilir.
  • Olumsuz içsel konuşmalarınız size ket vuruyor olabilir. Bu düşünceleri olası gerçekçi düşüncüler ile değiştirmeye çalışmak size yardım edebilir.

Örneğin;

“Zamanım yok ki”……yerine……..“13.30 ile 14.00 arası var olan yarım saatimi değerlendirebilirim.”

“Bu ödev kesin yetişmeyecek”……yerine …“ Daha önce benzer ödevlerden bir çok kez hazırladım ve hepsini zamanında teslim ettim.”

şeklinde düşünmek sorunlara karşı daha gerçekçi düşünmenizi kolaylaştırabilir.

Lütfen şimdi siz de zaman yönetimi konusunda kendinize söylediğiniz olumsuz içsel konuşmalarınızdan birini yakalayın ve yukarıdaki gibi olası gerçeğiniz ile karşılaştırın. Çünkü ünlü yazar David J. Schwartz’ın da söylediği gibi; “Bir şeyin imkansız olduğuna inanırsanız aklınız bunun neden imkansız olduğunu ispat etmek üzerine çalışmaya başlar. Bir şeyi yapabileceğinize gerçekten inandığınızda aklınız yapmak üzere çözümler bulma konusunda size yardım etmek için çalışmaya başlar.”

Zamanınızı etkin bir şekilde planlamanız ve bunu alışkanlık haline getirmeniz için size faydalı olabilecek ipuçları;

Birlikte yapabileceğiniz işler için ortak zaman kullanılabilirsiniz. Örneğin; Tv izlerken kitaplığınızı toplayabilir ya da toz alabilirsiniz.

  • Yazılı küçük hatırlatıcı notlar alabilirsiniz. Buzdolabına ya da kalemliğe renkli post-it yapıştırabilirsiniz.
  • Sabah yataktan kalktığınız saatler genelde enerjinizin en yüksek olduğu zaman dilimidir. Bu saatlere fiziksel ya da zihinsel gücünüzü kullanmanızı gerektirecek işlerinizi planlayabilirsiniz (ödev hazırlamak, temizlik yapmak gibi).
  • Zaman boşluklarını bulup değerlendirme önemlidir. Örneğin iki ders saati arasında yarım saatlik bir boşluk varsa bu boşlukta bankadan para çekebilir ya da kütüphaneye gidip kitap iadesi yapabilirsiniz.
  • Günlük planınıza uymadığınız takdirde mutsuz ve başarısız hissedebilirsiniz. Bu nedenle başkaları tarafından gelen planı bozmaya yönelik ataklara “hayır” diyebilmek önemlidir.
  • Başlangıç ve bitiş zamanı belli olmayan etkinlikler için süre belirleyebilirsiniz.  Örneğin arkadaşlarla görüşme etkinliğine tüm bir öğleden sonrayı ayırmak yerine 15:00-17: 00 arası olarak sınırlandırmak size zaman kazandırır ve bir sonraki planınızın saatini atlamamış olursunuz.
  • Sıra bekleyerek (bankada, otobüs durağında) harcanan zamanı kazanma adına bu zaman aralığında öncelikler listenizi gözden geçirebilirsiniz.
  • Değişen durumlara uyum sağlamanız gerekebilir. Bu noktada sadece duygularınız ile hareket etmek yerine akılcı davranıp kendinize takip ettiğiniz planınızı hatırlatmanız fayda sağlayabilir. Örneğin; bir ödev üstünde çalışırken sıkılmış hissedebilirsiniz. Ancak kendinize kısa bir mola verdikten sonra ödeve devam etme gerekliliğini hatırlatmanız planınızdan geri kalmanızı engeller.
  • Bir işi yapmak için ne kadar çok nedeniniz varsa o işi yapmaya o kadar istekli olursunuz. Gerekirse kendinize neden o işi yapmanız gerektiğini hatırlatan notlar hazırlayabilirsiniz.
  • Günlük planınızı oluştururken her işi aynı anda yapabilecek kadar aşırı özgüvenli hissedebilirsiniz. Ancak gerçekçi hedefler belirlemeniz gün sonunda kendinizi hala özgüvenli hissetmeniz için doğru bir başlangıç olacaktır.
  • Yukarıda belirtilen durumun tam tersi olarak plan yapma konusunda kendinizi aşırı güvensiz de hissedebilirsiniz. Tüm günü planlamak yerine küçük zaman dilimleri için gerçekçi hedefler belirlerseniz, gün sonunda az da olsa hedefe ulaşmış olacaksınız. Unutmayın, bir sıfırdan büyüktür.
  • Zor ve büyük hedefler gözünüzde daha da büyüyebilir. Bu tarz çalışmalarınızı bölerek kısa hedefler oluşturmalı ve bu hedeflere ulaştıkça kendinize “olumlu geri bildirim” vererek motivasyonunuzu yükseltmeye çalışmalısınız.  
  • Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri de eyleme geçmektir. Ne kadar plan yaparsanız yapın siz eyleme geçmediğiniz sürece bu çabanız plan olarak kalacaktır. O ilk adımı atmak size çok yardımcı olacaktır.
  • Zamanınızı etkili kullanmak için uyguladığınız stratejiler sonunda kendinizi ödüllendirmeyi ihmal etmeyin.
  • Tüm isteğinize ve çabanıza rağmen hala zamanınızı planlama ve bu plana uyma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız birimimizden destek alabilirsiniz.

Zamanı etkin geçirdiğiniz, sağlıklı günler dileriz.

Sorularınız ve Psikolojik Destek İçin İletişim: odek@yildiz.edu.tr

17-02-2021

ÖĞRENCİ DEKANLIĞI